Eten is geen beloning, sporten is geen straf

”Ik heb vandaag heel hard gewerkt; ik verdien dit.”
”Ik heb dit weekend te veel gegeten, dus ik moet dus extra veel cardio doen.”
”Ik heb mezelf heel goed aan mijn dieet gehouden, deze traktatie verdien ik nu wel.”
”Ik heb vannacht te veel gedronken, dus ik moet vandaag twee keer sporten om de extra calorieën eraf te trainen.”

Je eet een bak ijs leeg na een zware training of een emotionele dag, en de volgende dag compenseer je voor deze ”beloning” door bijvoorbeeld 2 uur hard te sporten of amper wat te eten. Zijn deze stellingen herkenbaar? Lees dan verder!

Voeding is geen beloning

We associëren junkfood vaak met ”goed gedrag” als het een beloning is, maar die associatie is slechts tijdelijk. Nadat gevoelens van schuld en falen ontstaan, verandert die associatie naar ”slecht gedrag”. Dit levert onnodige stress op en hierdoor creëren we dus eigenlijk een ongezonde relatie met voeding.

Sporten is geen straf

Wanneer we sport gebruiken als straf voor overmatig eten, gebruiken we eigenlijk schuldgevoel als een hulpmiddel om ons gedrag te beïnvloeden. Iedereen die dit wel eens heeft gedaan, weet dat het niet goed werkt; het voelt niet fijn en het belemmert je om een intrinsieke motivatie te ontwikkelen voor bewegen of sporten.

Dus wat kunnen we eraan doen? Hoe ontsnappen we aan het gebruik van voeding en drank als beloning en sporten als straf?

Kies niet-eetbare (of drinkbare) beloningen

Jezelf belonen voor het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte of na uren hard werken aan een project is prima. Psychologisch gezien zal het vieren van grote inspanning en toewijding ervoor zorgen dat je positieve associaties hebt met het werk dat je hebt geleverd.

Dus ga je gang, trakteer jezelf! Koop nieuwe sportkleding, boek een massage, of deel jouw gevoel van succes met iemand aan wie je veel waarde hecht.

Ga nadat je jouw prestaties hebt gevierd hier ook mee door. Blijf in de eerste plaats het ding doen dat tot jouw succes heeft geleid. Hier gaan helaas veel mensen de fout in – ze proeven een beetje van de overwinning en vallen dan terug in oude gewoonten. En dat is enorm zonde!

Kies een vorm van beweging/sport waar je energie van krijgt

Beweging is, in essentie, een manier om de kracht en vaardigheden van ons lichaam te uiten. Als je een vorm van beweging of sport kiest die je leuk vindt, kan hier zoveel enthousiasme uit halen en is het ook makkelijker om vol te houden op de lange termijn. In plaats van je trainingen in de sportschool te zien als een noodzakelijk kwaad, probeer het met wat meer speelsheid te benaderen en stel realistische doelen. Ga bijvoorbeeld samen met een vriend/vriendin trainen en zet een circuitje uit of volg een groepsles, dit zal helpen om meer positieve energie aan je workouts geven. Zie je workouts als een manier om je lichaam sterker te maken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen in plaats van een strafkamp voor de vijf brownies die je naar binnen hebt zitten werken.

Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd – verre van dat. We zijn allemaal mensen met complexe emoties en de ene keer kunnen we hier beter mee omgaan dan de andere keer. Dat geeft helemaal niet, zolang je na een tegenvaller wel weer de draad oppakt. Wil je graag een gezonde leefstijl ontwikkelen maar weet je niet hoe of heb je een stok achter de deur nodig? Zoek dan een goede diëtist of coach die je kan begeleiden om je gedrag te veranderen. Woon je in omgeving Delft? Dan kan je altijd bij mij terecht, neem contact op via de contactpagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.