Drie redenen om Pilates trainingen te volgen

Wat is Pilates? Pilates werd ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates, hij noemde zijn trainingsmethode ‘’Contrology’’. Pilates omschreef zijn trainingsmethode als volgt: “Contrology develops the body uniformly, corrects wrong postures, restores physical vitality, invigorates the mind, and elevates the spirit.” Het doel van de methode is om systematisch het vermogen van je geest te ontwikkelen om elke oefening te besturen vanuit je “powerhouse” (core). Joseph verklaarde: “Contrology begint met de mentale controle over spieren”.

Ik zie een Pilates-training als de constructie van een groot gebouw. Je kunt geen wolkenkrabber bouwen die hoog en sterk zal staan onder extreme omstandigheden zonder eerst een sterke fundering te hebben. Bij pilates focus je op het versterken van jouw fundering: je core. In juni heb ik mijn eerste pilatescursus afgerond en ik ben momenteel bezig met mijn tweede cursus. Het blijft mij verbazen hoe moeilijk je een simpel ogende oefening kan maken als je deze met controle uitvoert en je lichaam bestuurd vanuit jouw ‘’powerhouse’’. Ik geef je in deze blogpost drie redenen waarom ik fan ben van pilates:

1. Het verbetert je houding
Bewust zijn van je lichaamshouding kan je enorm helpen in je dagelijkse leven. Bij pilates leer je bewust te worden van je eigen houding en het helpt je bij het corrigeren van je houding tijdens dagelijkse bezigheden (tillen, sporten, opruimen, zitten etc.).

Een goede houding is over het algemeen iets waarmee we zijn geboren; baby’s en jonge kinderen hebben vaak een goede houding. Het verliezen van een juiste houding is niet moeilijk als je rekening houdt met hoe we tegenwoordig leven, denk aan een sedentaire levensstijl, werkplekomstandigheden (een taak uitvoeren waarbij je het grootste deel van de dag moet zitten of staan), letsel en spanning/stress. Een goede houding wanneer je beweegt betekent dat je de juiste spieren gebruikt voor het werk dat je verricht. Hierdoor spaar je energie en belast je je gewrichten minder waardoor je ook veiliger beweegt.

2. Het versterkt je core
Naast het verbeteren van je houding en flexibiliteit is ook het doel van Pilates om kracht op te bouwen, met name in je ‘’powerhouse’’, in de fitness wordt dit je core genoemd. Pilates is voor mensen van alle leeftijden en heeft voor elk fitnessniveau iets te bieden, van beginners tot topsporters.

Pilates benadrukt sterk het juiste gebruik van de core om de wervelkolom te ondersteunen en stabiliteit te creëren. Bij core spieren denkt men vaak aan de buikspieren, maar de core bestaat uit meer spieren, zoals de grote en kleine bilspieren, rugspieren, buikspieren en bekkenbodemspieren. De diepe buik- en rugspieren en bekkenbodemspieren spelen één van de belangrijkste rollen. Door deze spieren op de juiste manier te activeren, kan de wervelkolom en de rest van het lichaam veilig bewegen zonder pijn of schade te veroorzaken en ook de kracht en flexibiliteit in andere delen van het lichaam verbeteren.

3. Als aanvulling op je (top)sport
Veel topsporters gebruiken pilates om hun prestaties te verbeteren, techniek te verbeteren en blessures te voorkomen. Pilates oefeningen werken ook aan het vergroten van de flexibiliteit van de meest gebruikte, grotere, vaak verkorte spiergroepen.

De core is bij (top)sporters vaak het gebied wat meest over het hoofd wordt gezien. Er zijn verschillende buikspierlagen waar Pilates zich op richt. De bilspieren zijn bijvoorbeeld erg belangrijk bij het stabiliseren van het bekken, met name voor hardloop- en fietsactiviteiten. Het gebruik van de core genereert de echte kracht in bijvoorbeeld jouw afzet of pedaalslag. Door die core energie over te dragen naar je ledematen, haal je meer kracht uit je slag of stap. In de praktijk zie ik vaak sporters die sterk zijn in hun grotere spiergroepen en vrij zwak in de kleinere stabiliserende spieren. Alleen het doen van sit-ups en squats zal deze spieren niet versterken. De grotere spieren blijven sterker worden en de zwakkere spieren blijven zwakker worden. Een consistente Pilates-routine kan er voor zorgen dat core gerelateerde oefeningen en stretches een integraal onderdeel van jouw trainingsprogramma wordt.

Bij NumberOne Personal Training geef ik small group Pilateslessen, interesse? Meld je hier aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.