FitVemme is er voor vrouwen. Als vrouw hebben we te maken met diverse hormonale veranderingen gedurende ons leven. Dit begint met de menstruatie: de start van je vruchtbare periode. In deze periode kunnen we te maken krijgen met bijvoorbeeld menstruatieklachten, (een) zwangerschap(pen), maar ook vruchtbaarheidsproblemen. Als de vruchtbare periode op zijn eind loopt start de peri menopauze. Dit is ook weer een periode waarin veel hormonale schommelingen voorkomen, wat natuurlijk klachten kan opleveren. De menopauze is het moment dat je precies een jaar geen menstruatie hebt gehad. Daarop volgt de postmenopauzale periode: de periode na de menopauze.

Een zwangerschap blijft naar mijn mening een van de mooiste en meest bijzondere ervaring die ik in mijn leven heb meegemaakt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het over rozen gaat. Want laten we wel wezen: je groeit een heel nieuw persoontje (en nieuw orgaan: de placenta) in je baarmoeder. Om de zwangerschap in stand te houden verandert er een hoop in je lichaam. Zwangerschapskwaaltjes horen hier (helaas) vaak bij.

Daarnaast is zwanger worden niet zo vanzelfsprekend als veel mensen denken. 1 op de 6 Nederlandse stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Hier wordt naar mijn mening nog te weinig over gesproken en te weinig mee gedaan!

De peri menopauze start meestal rond het veertigste levensjaar, zo ongeveer tien jaar voor de menopauze (het moment dat je een jaar geen menstruatie meer hebt gehad). Veel vrouwen merken dan dat het een en ander aan het veranderen is, zowel fysiek als mentaal. Denk bijvoorbeeld aan gewichtstoename rondom de buik, opvliegers, depressie, moodswings, spier- en gewrichtspijn, slaapproblemen en overmatig bloedverlies.

Zoals je ziet zijn er veel hormonale veranderingen gedurende ons leven als vrouw. Extra belangrijk dus om als vrouw hormonaal in balans te zijn. Helaas kan onze huidige manier van leven roet in het eten gooien. In onze maatschappij staan we continu ”aan”, we zijn druk met werk, studie, gezin, sociale contacten en onze smartphone hebben we 24/7 bij ons (prikkels!). De stress van prestatiedruk, alle ballen hoog houden (want we moeten alles kunnen en het liefst perfect) en een ongezonde leefstijl zijn allemaal oorzaken waarom ons lichaam niet meer in evenwicht is. Depressies en burnouts komen tegenwoordig enorm vaak voor. Ons systeem raakt overbelast en is het evenwicht kwijt. Zolang we in stressmodus zitten, kunnen andere systemen in ons lichaam niet goed hun werk doen. Denk bijvoorbeeld aan je spijsvertering- en reproductiesysteem.

Voeding en leefstijl hebben invloed op jouw hormonen en dus je algehele gezondheid. Ik, Tanja Oomen, diëtist en hormoontherapeut help jou met liefde om meer kennis te verzamelen over de werking van jouw lichaam en wat je kunt doen om het zo goed mogelijk te ondersteunen.